KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



6.1.14

Steven J. Dines «The Machinehouse Worker's Song»

Seda juttu sai loetud ühel suvalisel bussisõidul lõppenud aasta 12. detsembril.


Sisu
Selle teksti sisust vähegi kobedama ülevaate andmine on üsna keeruline, sest jutus ei toimunud eriti midagi... lihtsalt mingid (meeleolu)pildid.


Et on miski tehnoloogiline kompleks, kus mingid tuleviku proled rähklevad. Õigemini on üks vana prole ja üks noor prole, kellele jutt keskendub ning proled on vist veel ka kinnipeetavad. Igatahes pole neil voli sealt kompleksist lahkuda.


Seosed
Tekst ilmus läinud aasta mais-juunis ajakirja «Interzone» 246. numbris ning oli seni peamiselt õudust kirjutanud autori üks esimesi katsetusi (sotsiaalse) teadusliku fantastika vallas.


Hinnang
Jutt oli igav ja oli tüütu – lihtsalt ühed umbsed kirjeldused. Olgu, teises pooles viskas ajuti ka dialoogi sisse ja isegi tegevust võis täheldada, kuid teksti see kõik ei päästnud. Visiooni justkui oli, aga lugu oli sihitu ning selle kirjapanemise mõte jäi mulle enam kui kaugeks. Sellest ka hinne, sest ma üldiselt kahetsen, et lugesin.

Ma lugemisjärgselt korraks isegi kahtlesin, et kas ma ei saanud järsku millestki olulisest aru, sest ei tohiks ju võimalik olla, et taoline tühi tekst on ajakirja avalugu. Selgus, et on küll võimalik. Ma nimelt vaatasin pisut wõrgus ringi, et mida siis ingliskeelses keeleruumis on jutust arvatud. Arvustused, mida lugema juhtusin, ei arvanud suurt midagi, mingit ebalevat sõnavahtu aeti, aga üldiselt libiseti kähku üle. Teisisõnu, polnud midagi arvata ja halvasti öelda pole sealmail kombeks.


Viited

No comments: