KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



25.3.13

Timur Alijev «Чипсы»

Ajakiri «Tehnika – molodjoži» avaldab küll igas numbris kaks-kolm ulmejuttu, kuid sageli tundub, et nad valivad põhimõttel, et oleks aga igavam ja tüütum. Kurb, sest ajakirjal on olnud väga suuri teeneid vene (nõukogude) ulmekultuuri edendamisel.


Sisu
Jutustajaks on selline parajalt küüniline ja kõiketeadev mölakas, kes värskeltavatud supermarketis kohtab ootamatult naabrimeest. Ootamatult seetõttu, et uus supermarket asub tegelaste kodust üsna kaugel.


Naaber on selline igavene nooruk, keda hoolimata vanusest ikka veel vaid poisikesenimega kutsutakse. Selgub, et naabrimees Stasik ostab n-ö kosmilisi krõpse... noh, et mõnes pakis on tähelaeva mudel ja kui kümme mudelit kokku saad, siis saab sinust maailma valitseja. Stasik on juba korteri maha müünud ja peaaegu kogu raha eest krõpsupakke kokku ostnud.


Seosed
See pisike jutt ilmus ajakirja «Tehnika – molodjoži» eelmise aasta oktoobrinumbris ning selle autoriks on endine ajakirjanik ja praegune Tšetšeenia presidendi abiline.


Hinnang
Nagu juba alguses sai öeldud, ei ole ajakirja «Tehnika – molodjoži» ja ulmekirjanduse suhted praegu kõige paremal järjel. See krõpsude-jutt aga oli lugedes täitsa muhe ning on ka veel pool aastat hiljem meeles. Päris kõva sõna, eriti kui arvestada, et enamus selles ajakirjas uuemal ajal avaldatud tekstidest ununeb juba lugemishetkel. Ja kui veel võtta arvesse, et autor on praktiliselt algaja, siis tuleb neli lahedalt ära.


Viited

No comments: