KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



18.3.13

Alain le Bussy «La dernière danse avec la mort»

Prantsuse keeles kirjutav Belgia autor Alain le Bussy oleks täna saanud 66-aastaseks saanud, kuid siinolev arvustus pole seotud selle tähtpäevaga. Lugesin eile õhtul seda juttu, arvustamiseks olin juba liialt unine ning nii see tänasesse päeva sattuski.


Sisu
Keegi mees sureb lahinguväljal... ei, siiski ei sure... peaaegu sureb ja lugeja saab kohe ka teada, et see ei juhtu selle mehega esimest korda.

Jutu arendes saabki lugeja pisut hüplikus vormis teada, kes on see mees, kes ei soovi surra, kuid kes ikka ja jälle end sõjatandrilt leiab ning millised on selle mehe seosed surmaga, kes (vähemasti talle) ilmutab end kauni naisena.


Ka saab lugeja teada, et misasi on see pealkirjas viidatud «viimane tants surmaga».


Seosed
Jutt ilmus esmatrükis 2008. aasta oktoobris fanzine'i «Horrifique» 61-s numbris. See number oli tervikuna Alain le Bussy päralt ning sisaldas kirjanikult neli juttu ja autobiograafilise artikli. Teine trükk oli juba kommertsväljandes, ehk siis ajakirja «Galaxies» 2011. a ilmunud Belgia ulme erinumbris. 2012. a ilmus aga jutu tõlge «Последний танец» ajakirja «Jesli» mainumbris, mis oli n-ö fantasy erinumber. Sealt pärineb ka ülalpoololev Nikolai Panini illustratsioon.


Hinnang
Need kolm ilmumiskorda annavad tegelikult üsna hästi aimu autorist ja tekstist – belglane, kes on kirjutanud fantasyloo pisut õudsal teemal.

Jutt on üldiselt mõistulugu, aga erinevalt paljudest mõistulugudest on autor viitsinud selle üsnagi detailseks ja köitvaks kirjutada. Võibolla isegi kõhkleks hindamisel, aga jutul oli armas puänt. Neli, sest oli hea jutt lugemiseks, aga midagi poleks ka juhtunud, kui ma poleks seda juttu kunagi lugenud.


Viited

No comments: