KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



7.1.13

Jerry Oltion «In the Moment»

Arukad inimesed võivad ju maailmalõpu hüsteeriat välja naerda, aga otsustavad massid. Arvan, et Jerry Oltion kirjutas jutu «In the Moment» just teatava kaine irvega, kuid ajakirja «Analog Science Fiction and Fact» toimetaja pani selle 2013. aasta esimese numbri avalooks just lugevaid masse arvesse võttes.


Sisu
Koguneb hulk harrastusastronoome enam kui kümne miili kaugusele linnast, et vaadata Davise komeeti, sest on suur tõenäosus, et Kuust möödudes komeet laguneb ja selle tükid võivad Maal isegi elu lõpetada. Tõenäosus maailmalõpuks on küllaltki suur, aga astronoomidel on tore võimalus komeedi möödumist ja ehk ka lagunemist vaadata ning mis on üks maailmalõpp kõige selle kõrval.


Seosed
Jerry Oltion on ise harrastusastronoom ja teatavat tüüpi teleskoobi leiutaja. Ilmselt juhindus kunstnik David A. Hardy samuti sellest tõsisasjast, kui ta jutust ajakirjale kaanepildi tegi, sest teleskoop pildil on just see, mida inglise keeles nimetatakase «trackball».


Hinnang
Lugedes on kohe tunda, et autor teab, millest ta kirjutab ning autor kirjutab sellest ka hästi. Tegu on n-ö realistliku ulmega, kus ainus fantastiline moment on see komeet. Nagu öeldud, jutt on hästi kirjutatud ja jutt ka meeldis, aga teatav olukirjelduslikkus ei luba mul maksimumhinnet panna.


Viited

No comments: