KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



2.12.11

Jaroslav Petr «Achillovy svaly»

Tšehhi ulmes on tegelikult kaks erinevat autorit nimega Jaroslav Petr: pseudonüüm, mille all ilmus 1982. aastal üks ulmeromaan ning autor, kelle üks esimesi jutte oli «Achillovy svaly».

See kolmeleheküljeline tekst ilmus 1984. aastal raamatus «Stalo se zítra: Antologie české a slovenské science fiction» ning on tõenäoliselt autori esimene kommertslikel alustel ilmunud tekst.


Sisu
Lühijutu esimene pool kirjeldab profist jalgratturi Georg Zikowski pingelist võistlust ja võitu. Loo teises pooles tuleb mängu ka Georgi kaksikvend Franz ning lugejale näidatakse tuleviku tippspordi ebainimlikkust.


Seosed
Kuigi tegu autori ühe esimese tekstiga, on see kindlasti ta kõige tuntum ja tõlgitum. Esmatrükk kuulsas antoloogias ja tõlked saksa (Achillesmuskeln), poola (Ścięgno Achillesa) ja vene (Ахиллесовы мышцы) keelde.


Hinnang
Neli trükki neljas keeles ja hindeks paneksin ma samuti nelja... võibolla mõtleks isegi kolmest, aga jutt jäi esimese lugemisega kohe meelde ning tundub, et on jäänud ka teistele meelde, sest olen kohanud viiteid sellele tekstile ikka üsna kummalistes kohtades.


Samas, eks ta üks ühe-idee-jutt ole. Aga ladusalt ja samas üsna lihtsakoeliselt kirja pandud... et loed läbi, ühmad midagi omaette... ja kahjuks ei unusta (seda, kuidas üks vend teisele oma lihased annab ning selle tulemusena nad mõlemad ratastoolides on)...


Viited

No comments: