KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



4.4.11

Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie (2010)

Pealkiri «Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie» peaks asjatundjale palju ütlema, et millises maailmas toimub filmi tegevus ja kes on tegelased...


Võhikutel pole samuti põhjust põdeda, sest see animatsioon on ilma igasuguse eelinfota samuti vaadatav...


Sisu
Suur osa filmi tegevusest toimub planeedil Mithron, kust tuleva appikutse peale tõttab kohale kümnemeheline ülisõdalaste (nemad ongi ultramarines) rühm kapten Severuse juhtimisel.


Ülejäänud rühmast eristub mõneti vend Proteus, keda võibki ilmselt pidada filmi peategelaseks. Proteus on kuidagi värskema pilgu ja teravama tajuga, mis samas toob jällegi kaasa kamraadide pilkeid, sest selliste sõdalaste maailmas pole tunded eriti au sees...


Planeedil Mithron asub Impeeriumi pühamu ning sealt see appikutse ka tuleb. Film ongi siis rühma teekond pühamusse ja tagasi ning see on verine teekond...


Seosed
Filmi tegevus toimub mängumaailmas Warhammer 40,000 ning on suisa üllatav, et selle mängumaailma enam kui paarikümneaastase ajaloo jooksul on see alles esimene film.


Käsikirja autor on Dan Abnett, kes on kirjutanud paraja portsu selle maailma-teemalisi romaane ning seetõttu kindlasti ka üsna õige mees stsenaristiks.


Kuivõrd aga lavastaja Martyn Pick selle maailmaga sina peal on, seda ma ei tea.


Hinnang
Hindeks olev kolm on ilmselt omajagu erapoolik, sest mulle meeldivad Warhammeri morbiidsed maailmad. Filmis osati seda morbiidsust ja suurejoonelisust ka kaunilt näidata.


Miinuseks oli eelkõige lugu ise, mis tõesti oli vaid tatsamine sinna ja tagasi ning meeleolukat kõmmutamist kah vahele. Samuti kippusid tegelased tuimad olema... noh, et eeldaks supersõdalastelt ajuti siiski nutikamat käitumist.



Kõige ausam hinnag oleks, et pisut asjaarmastajalik animatsioon fännidele. Soovitada ei julge, aga kui eelnev intrigeeris, siis vähemasti korra tasub vaadata küll. Miski toores ilu selles on.


Viited

No comments: