KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



30.1.11

Valeri Gvozdei «Контролировать процесс»

Üldiselt ma juhulugemist ei harrasta, aga teinekord ikka juhtub. Nii ka seekord: vaatasin ajakirja «Tehnika – molodjoži» käesoleva aasta jaanuarinumbri sisukorda ning avastasin sealt kolm ulmejuttu. Ühe jutu autoreid ma teadsin, teise omasid mitte ning kolmas Valeri Gvozdei oli mulle justkui tuttav. Valisin siis selle justkui tuttava autori.


Sisu
Lühiloo tegelasteks on algaja ulmekirjanik ja tema sõber. Algajal fantastil on taaskord üks jutt tagasi lükatud ning pettunud sõber teeb ettepaneku ise toimetusse kohale minna, et asju näost-näkku selgitada.

Semud hiilivad valvurist mööda ja jõuavad lõpuks peatoimetaja ukseni, avavad selle vaikselt ning nähtu mõju all põgenevad kiirelt.


Seosed
Õnneks vist mitte.


Hinnang
Ääretult loll jutt. No ei pea nali olema totter ja ka naljaloos võiks mõningane sisu esineda. Jutu lugemise järel uurisin, et kust see nimi võis mulle meelde jääda ning avastasin, et ainuüksi eelmisel aastal on Valeri Gvozdei avaldanud sessamas ajakirjas kümmekond ulmejuttu. Juba sellise hulga peale võiks mõningane kirjaoskus tekkida. Pisut edasi uurides sain teada, et tegu on filoloogiakandidaadi ja õppejõuga, kes on hoolega Tšehhovit uurinud ja novellimeistrist ka hulga töid kirjutanud. Teoreetiliselt peaks ju mees teadma, et mis on hea kirjandus...

Eraldi peaks aga «tunnustama» ajakirja «Tehnika – molodjoži» toimetust, kes sellise abitu teksti avaldasid ja kes panid teksti juurde illustratsiooni, mis lobises välja enamuse puändist.


Viited

No comments: