KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



22.8.10

L. Sprague de Camp «The Emperor's Fan»

Ameerika kirjanik L. Sprague de Camp on toimetanud ja koostanud ning kirjutanud kahasse ja ühismaailmadesse sedavõrd palju, et mehe soololooming kipub pisut selle kõige muu varju jääma.

Jutt «The Emperor's Fan» ilmus esmakordselt 1973. aastal ja raamatus «Astounding: John W. Campbell Memorial Anthology». Selles Harry Harrisoni koostatud antoloogias ilmusid uued jutud tuntud ulmeautoritelt, millega nad avaldasid austust paari aasta eest surnud mõjukale toimetajale John W. Campbellile ning kõik tekstid kuulusid autorite mõnda vanemasse või uuemasse sarja.


Sisu
Jutu peategelaseks on Kuromoni imperaator Tsotuga IV, kes on kunagi tapnud oma isa ning kes kardab, et mõni trooninõudleja võib ka temaga samamoodi talitada. Kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem – Tsotuga kuuleb kerjuselt Reirolt, et ühel vaesel ja pühal mehel on just selline relv, mis ilmselt lahendab imperaatori mure.

Relvaks osutub maagiline lehvik, millega vastavalt viibates saab asja või elusolendi ära kaotada... vajadusel saab ka tagasi tuua... lehvikuga koos on tilluke raamat, kus vastavad viiped kirjas. Loomulikult saab Tsotuga lehviku enda valdusesse, aga kuna ta on kehva mäluga, siis unustab ta õige pea, et kuhu ta selle raamatu peitis...

Valikkogu «The Best of L. Sprague de Camp» (1978) pehmekaanelise väljaande kaanepilt kujutab stseeni jutu lõpuosast, mil lehviku abil tuuakse tagasi üks iidne ja suur lohe. Kaanepildi autoriks on Darrell K. Sweet.

Lehvikust on palju kasu, aga ka kahju. Tsotuga on üsna ärrituva loomuse ja keevalise iseloomuga ning õige pea hakkab tal ministreid ja muid nõuandjaid enda ümber väheks jääma ning nii satubki paleesse provintsiametnik Zamben...


Seosed
Jutt «The Emperor's Fan» kuulub nn Novaria sarja ning on sarjasiseses kronoloogias kõige esimene teos. Kuigi jutt on Novaria sarja osa, toimub selle tegevus Kuromoni impeeriumis.

L. Sprague de Camp võttis Kuromoni impeeriumit luues aluseks Hiina ja Jaapani ning hiinalik on ka ajakirjas «Jesli» selle jutu vene tõlget illustreerinud pilt. Tõsi, kes täpsemalt juttu «Веер императора» illustreeris, see jääb ajakirjas selgusetuks...

Imperaator Tsotuga nimi viib küll korraks mõtted Cthulhu Mythosele, aga Tsotuga pole siiski Tsathoggua ning sestap see ka mõtteks jääb ning igasugune seos puudub.


Hinnang
Kuigi jutt kuulub sarja, pole varasem tutvus Novaria maailmaga vajalik.


«The Emperor's Fan» on muhe, suisa lõbus pajatus idamaise isevalitseja elust ja ühest maagilisest esemest ning jutu suurim väärtus on just nauditavas stiilis, sest jutt on ka n-ö idamaiselt kirja pandud. Jah, mingeid tõsisemaid eesmärke tekst ei püstita, vaid on lihtsalt üks hästitehtud meelelahutus. Kuid ega seda polegi ju vähe!


Viited

No comments: