KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



2.5.10

Snarveien (2009)

«Snarveien» ehk siis rahvusvaheliselt «Detour» on see film, mida me HÕFF-il ei näinud. Noh, et tulime söömast ja juba oli seanss alanud ning pimedas mingeid mõistlikke istekohti ei leidnud.


Vaatasime siiski kuidagi miski veerandtunni ära ning leidsime kaasaga, et seda filmi tahaks täitsa tervikuna näha, et tundus meeleolukam ja asjalikum kui enamus seda pervotamist seal festivalil. Õnneks on norrakate DVD-l inglise subtiitrid ja nii saigi reedel asi kodustes tingimustes ära vaadatud.


Sisu
Üks norrakas valmistus pulmadeks ning seega oli tal suuremas koguses napsu vaja. Norras on kõik kallis ja seepärast läks tüübi sõber siis oma pruudiga Rootsi napsu järele. Kuna vajalik napsukogus ületas legaalse, siis kasutas paarike tagasisõiduks väiksema liiklusega teid.



Kohtuti loomulikult Rootsi politseiga, kes ei tundnudki huvi alkoholi vastu, vaid suunas noored hoopis ümbersõidule. Kõrvalteel sattusid nad kõigepealt inimtühja bensiinijaama ning siis sõitsid omal veel ka kummid puruks. Selgus, et keegi oli teele pannud naelu täis roika...


Seosed
Eks see film on sarnane kümnetele omataolistele, aga millal õudusfilmid originaalse ideega on olnud?


Hinnang
Ma olen aru saanud, et seda filmi on kombeks kiruda, aga mina ei kiru, pigem kiidan.


Esiteks oli see üks väheseid enamvähem normaalseid õudusfilme HÕFF-il ning isegi kodustes tingimustes ja ilma festivali taustata oli see vägagi vaadatav. Jah, filmil on miinuseid! Peamiseks muidugi kümneid kordi läbinämmutatud süžee, aga see süžee on banaalne juba kümneid aastaid, et miks nüüd kõik selle norrakate filmi puhul nii karmilt suhtuvad?


Samas oli seda filmi meeldivam vaadata, kui enamikke samasuguseid, sest käsikirja autor ja lavastaja Severin Eskeland oskab lugu jutustada... vähemasti selle filmi põhjal otsustades. Eks oma osa annab ka Norras ja Rootsis toimuv tegevus, et selline põhjamaine eksootika.


Suur pluss oli ka see, et filmis ei hakatud andma miskeid totraid või n-ö leidlikke seletusi toimuva kohta... asjad lihtsalt juhtusid. Ka oli tegelastel õudusfilmi kohta haruldaselt eluterve eluihk!


Miinuseks aga veel ka see, et niipea seda filmi uuesti ei vaataks... et pisut tühjavõitu ja liialt sirgjooneline...


Viited

No comments: