KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



18.12.09

John Kippax «Friday»

Inglise ulmekirjanik John Kippax polnud eriti viljakas: paarikümne aastaga avaldas ta neli romaani ja umbes nelikümmend juttu. Ei omanud vapustavat menu eluajal ning on tänapäeval praktiliselt unustatud. Et miks teda siis üldse lugeda? Spetsiaalselt mehe tekste vist otsida ei tasu, aga kui ette jääb ja huvi on, siis lugeda ju võib. Ametioskused olid autoril korralikud ning isegi omad helged hetked olid ta teostes olemas.

Jutt «Friday» ilmus 1959. aasta veebruaris ajakirja «New Worlds Science Fiction» 80. numbris. Teksti on peetud taastrükkimise vääriliseks inglise keeles ning on tõlgitud ka vene keelde.


Sisu
Kahemeheline kosmoselaev teeb võõral planeedil mitte just kõikse õnnestunuma maandumise ning meestele saab üsna pea selgeks, et sel planeedil peavad nad pikemalt elama.

Eks võetakse ette ka pisuke uurimisretk ja leitakse kusagilt koopast inimese skelett... ning mehe päevikutest selgub, et ka tema tegi läbi laevahuku ja...


Seosed
Minu andmetel pole see jutt ühegi sarja osa.


Hinnang
Kui nüüd päris aus olla, siis oli tegu sellise mittemidagiütleva jutuga. Miks siis ikkagi hindeks neli?

Esiteks oli seda juttu mõnus lugeda... et võtsin voodi eest Jevgeni Brandise, Vladimir Dmitrevski ja Venjamin Kani koostatud antoloogia «Туннель под миром: Сборник англо-американской фантастики» (1965) ning lugesin jutu ühe hooga läbi. Teiseks oli see selline tore ja lihtne lugu... et ei mingit postmodernset punnitamist. Kolmandaks oli see jutt mõnusalt lühike. Neljandaks oli seal siiski ka mõni jõnks sees... et polnudki nii lihtne lugu.

Ja samas poleks ka midagi katki, kui ma poleks seda juttu lugenud.


Märgiks veel ka ära mõnusa ja pulbimaigulise pildi, mis seda juttu antoloogias illustreeris. Vaatad ja ei usugi, et Jevgeni Batšurin on autoriks.


Viited

No comments: