KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



6.9.09

Caprica (2009)

Keegi küsis mu käest reedel, et miks ma enam ulmest ei kirjuta, et kas töötus on tõesti nii masendav, et ulme tarvis enam jaksu pole..?

On jaksu küll ja olen viimasel nädalal üsna palju ka ulmega tegelenud, sest vaba aega on rohkem, aga miskipärast pole kirjutamiseni jõudnud.

Teen siis pisikese pausi järel filmiga «Caprica» (2009) otsa taas lahti.

Sisu:
Filmi tegevus algab miskis eriti rajus ööklubis, mis näikse üsna tabudevaene paik olevat. Kaamera võtab üsna kähku fookusesse ka kolm noort, kes erinevalt ülejäänud klubilastest kogu seda pillerkaari ei naudi... pigem näivad tülpinud olevat...

Tundub, et need kolm rahulolematut noorukit ongi filmi peategelased... kuid siis toimub sündmus, mis ei luba enam nõnda arvata.

Jah, need noorukid jäävad filmi edasist käiku mõjutama, aga raskuspunkt nihkub teistele inimestele... ning mis seal salata, et ka pisut ootamatus suunas...

Rahuolematute tulevikunoorte mässu asemel saab vaataja hoopis loo tehisintellekti loomisest ning vaatajat saab sellisel puhul vaid õnnitleda...

Seosed:
«Caprica» (2009) pikem variant samanimelise telesarja pilootosast. Sarja ennast hakatakse näitama alles 2010 aasta jaanuaris, aga «Caprica» riputati (ilmselt) publiku võitmiseks wõrku üles ja anti ka DVD-l välja.

Sarja «Caprica» tegevus toimub samas maailmas sarja(de)ga «Battlestar Galactica» (2003–09), aga peaaegu kuuskümmend aastat varem.

Seosed sarja(de)ga «Battlestar Galactica» on muidugi olemas, kuid «Caprica» kannatab samahästi ka puhta lehena vaatamist.

Hinnang:
Ütlen kohe ära, et «Caprica» on üks mu viimase aja parimaid filmielamusi – selline küps ja täiskasvanulik ulme. Praktiliselt on tegu draamaga ja tegu on hea draamaga. Taaskord näidatakse vaatajale lugu, kus head kavatsused viivad mitte enam nii heade tulemusteni... tulemusi tunnevad omal nahal aga hoopis lapsed ja lapselapsed.

Näitlejatöödest tuleks kohe ära märkida Eric Stoltz, kellele praktiliselt samaväärselt sekundeerib Esai Morales. Samas ei saaks öelda, et ka teised näitlejad oleks halvasti teinud... kuid need kaks meest olid ülejäänud trupist ikka peajagu üle. Ja eks see pilootosa ju ka nende tegelaste lugu oligi.

Lingid:

No comments: