KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



17.8.09

The Day the Earth Stood Still (2008)

Praalisin mis ma praalisin (klõpsa allpool esimest linki!), aga juhtus ikkagi nii, et kõigepealt vaatsin ma filmi «The Day the Earth Stood Still» uusversiooni. Noh, et oli plaan jutustus kõigepealt üle lugeda, siis omaaegne film ära vaadata ning alles siis remake ette võtta. Inimene plaanib ning Suur Juhus juhib. Või kuidas nimetada situatsiooni, kus lähed kalli kaasaga videolaenutusse ning küljeluu võtab täiesti juhuslikult riiulist just selle filmi!

Sisu:
Filmi sisust ma pikalt ei räägi, sest sellest on üsna palju juttu olnud ning enamikel huvilistel on see niikuinii juba nähtud.

Maale läheneb kosmosest tundmatu objekt, mis osutub võõraks kosmoselaevaks, laevast väljub miski olend, keda kogemata lastakse ning siis väljub võimas robot...

Kuuli saanud tulnukas toimetatakse kiirelt miskisse sõjaväebaasi. Tulnukas ajab spetsialistid muidugi ärevile, kuid valitsus ja sõjavägi hakkavad ajama karmi liini ning teadlastele see muidugi ei meeldi.

Tulnukat (kes vahepeal tavalise inimkuju võtnud) hakatakse n-ö küsitlema, kuid tulnukas põgeneb ülekuulamiselt ning palub abi ühelt naisteadlaselt. Abipalve pole päris kurtidele kõrvadele, sest just selle naise tegevus (õigemini tegevusetus) oli abiks ka tulnuka põgenemises.

Naisteadlane, tema kasulaps ja Klaatu-nimeline tulnukas püüavad sõjaväelaste eest pakku minna ning Klaatul on ka muid eesmärke...

Seosed:
Tegu on filmi «The Day the Earth Stood Still» (1951) remake'iga.

Algne film põhines aga omakorda Harry Bates'i jutustusel «Farewell to the Master» (1940).

Hinnang:
Hakkasin filmi vaatama üsna suurte eelarvamustega... noh, et kui iga leheneeger suudab sellest kirjutada, et siis peab ju miski kõnts olema. Õnneks olid hirmud suuremad, kui...

Mõned asjad aga häirisid küll... õigem oleks öelda, et ei meeldinud üldse. Kõikse rohkem käis närvidele selle naisteadlase neegritatist kasulaps. See oli selline vastik ja kasvatamatu jõmpsikas, et korduvalt tekkis tahtmine see sigudik maha lüüa.

Ei meeldinud ka see ebakõla, et vormilt oli film üks lõputu tagaajamine ning meeleolult samas selline unistav ja romantiline. Mõte võis ju hea olla, aga lavastaja Scott Derrickson nende erinevate osiste sünteesimisega hakkama ei saanud. Jäi selline mulje, et otsekui oleks keegi armsale tulnukateemalisele koguperefilmile «kiirust» andnud ning siis saigi näha suurel hulgal ebaadekvaatset rahmeldamist...

Väga halb mõte oli ka Keanu Reevesi valimine Klaatu osasse. Ma ei tea, et kas Keanu Reeves ei oskagi muud moodi, aga kuna roll võimaldas, siis sai taas näha järjekordset messiat, kelle nimi seekord ei olnud ei Johnny, ei Neo, ei Constantine... Klaatu oli hoopis!

Mis siis filmis head oli? Kui oli? Eelkõige disain ja eriefektid.

Kiidaks võõra tsivilisatsiooni robotit, aga eelkõige kiidaks siiski seda kõikehävitavat metallist tirtsude parve. See oli võimas! Süžeele ei saa ma ka etteheiteid teha, sest algfilmi näinud pole ning kirjandusliku algmaterjaliga võrdlemine on mõttetu. Filmina iseeneses töötas küll. Kolm selle eest, et tegu on siiski mööduva nähtusega ning filmikunsti ajalukku see teos ei jää. Efektne, aga tühi!

Lingid:

2 comments:

Madis Udam said...

Usun, et KR valik peaosaliseks võlgneb tänu esiteks tema lõunamerelikule väljanägemisele, mis teatud nurga alt vaadates võiks ehk tunduda enamikule kinokülastajatest kuidagi ebamaine. (Vrd. näiteks teravatipulised kõrvad eranditult kõigil Hollywoodi haldjatel.)

Teiseks on täheldatav tema mõningane sarnasus oma pool sajandit vanema ametivennaga. Ehk siis katsetus algupärandi 1:1 kopeerimisel (või siis homage)

Ulmeguru said...

Nojah, mul on vana film kahjuks nägemata. Tean küll, et klassika ja puha, aga pole miskipärast nägema juhtunud.