KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



30.5.09

Ed Greenwood «Nothing But Trouble»

Ed Greenwood on laiemalt tuntud kui rollimängu Forgotten Realms üks põhilisi loojaid. Mees on kirjutanud ka hulgaliselt rollimängualaseid artikleid ja teinud illustratsioone. Ed Greenwood on kätt proovinud ka kirjutamisega ning ta kontos on enam kui veerandsada romaani ja ligi poolsada ühikut lühiproosat.

1997. aasta augustis ajakirja «Dragon» 238. numbris ilmunud ja Terry Dykstra illustreeritud lühijutt «Nothing But Trouble» oli minu esmatutvuseks Ed Greenwoodi (kirjandusliku) loominguga.

Sisu:
Jutu sisuks on ühe tüsedavõitu ja riiaka härrasmehe minek nooblisse kõrtsi ja rüselused sellessamas kõrtsis (või klubis). Vahele ka pisut dialooge. Lõpus jõutakse probleemini, ehk siis vastutahtmist pealepandud armuloitsuni.

Seosed:
Jutu tegevus toimub muidugi Forgotten Realmsi maailmas ning see tüsedavõitu riiukukk on antud maailma kuulus kelm Mirt the Moneylender.

Kuigi teksti tagumises pooles sekkub tegevusse ka Ed Greenwoodi (väidetav) alter ego maag Elminster, on see siiski eelkõige jutt kelm Mirtist, sest kõiges toimuvas on süüdi Mirt või toimub see tema pärast.

Hinnang:
Isikutele, kes Forgotten Realmsi maailmas kõrvuni sees, neile isikutele on see jutt kindlasti suurema tähendusega, kui minu jaoks. Noh, et Mirt the Moneylender ja üks tema seniteadmata seiklus.

Kui aga hinnata juttu puhtkirjanduslikult, siis nagu polegi midagi hinnata. Sisu eriti ju pole, vaid on miski rähklemine ja pisut puist dialoogi. Lugeja ei saa mõistatust ise lahti harutada, vaid autor seletab toimunu kiiresti jutu lõpus lahti ning hindele ei tule see kindlasti kasuks.

Jutu «Nothing But Trouble» põhjal ei tahaks Ed Greenwoodi üldse kirjanikuks pidada, aga ühe lühikese teksti põhjal ma muidugi sedavõrd lõplikke järeldusi ei tee.

Selge on aga see, et juttu saab nautida vaid raju Forgotten Realmsi fänn. Umbes selline, kelle jaoks anti välja ka kogumik «The Best of the Realms. Book II: The Stories of Ed Greenwood» (2005), kus ka antud jutt taastrükkimist leidis. Kuigi kogumiku nimes on sees sõna «parim», mis eeldaks justkui valikut varemilmunust, on pea pooled kogumiku tekstid esmatrükid ning jutu «Nothing But Trouble» puhul ei tahaks ka kuidagi sõna «parim» kasutada. Ilmselt pole ma siis sihtgrupp...

Lingid:

No comments: