KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



19.4.09

Matrix DeZIONized (2005)

«The Matrix» (1999) on suurepärane film, mis kindlustas enesele koha filmikunsti ajaloos juba praktiliselt esilinastuse aastal. Kahjuks tehti filmile aga kaks mittevajalikku järge ning halvad ja ebavajalikud järjed rikuvad ka algteose mainet.

Ilmselt on seesama mõttekäik vaevanud neidki kodanikke, kes esinevad täheühendi CBB all...

«Matrix DeZIONized» (2005) on CBB-tüüpide ümberlõige filmidest «The Matrix Reloaded» (2003) ja «The Matrix Revolutions (2003) ning nagu pealkirjastki näha on fännide tehtu täiesti Zioni-vaba.

Sisu:
Kes mõlemat järjefilmi näinud, selle jaoks ju midagi uut pole...

Seosed:
Fännide poolt ümberlõigatu on n-ö mitteametlik toode ning seetõttu ei kirjuta sellest ei IMDB, ega ka Wikipedia. Teisisõnu, kanoonilises Matrixi maailmas sellele kohta pole.

Hinnang:
Alustuseks tuleb öelda, et fännitootelisus paistab välja eelkõige pisiasjades. Peamiselt pealkirjas: reklaamrullis ja karbi kaanel on näiteks pealkirjal artikkel ees, kuid filmi algustiitrites see puudub.

Suurem puudus on aga kõikuv helitugevus. Kui vaiksemate kohtade põhjal nuppu keerata, siis valjemates kohtades ikka üsna lärmab... DVD menüü on seetõttu pärast filmi vaatamist aga suisa kurdistav. Samas, film on nõnda kokku lõigatud, et mina küll virisemiseks põhjust ei näe.

Võibolla oleks pidanud «kääre» isegi usinamalt klõbistama ja ka mõne kakluskoha välja jätma? Fännide tehtu on minuarust pisut tasakaalust väljas, et puudub see, mis originaalis märulit tasakaalustas. Aga aus neli tuleb siit ära küll.

Originaaltriloogia tegijad ja õiguste omanikud võiksid aga uhkuse alla neelata ning uue box edition'i teha. Et visaku aga plaadid n-ö filosoofiaga välja ning pangu hoopis (profilt järeltöödeldud) Zioni-vaba plaat juurde.

Lingid:

No comments: