KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



8.3.09

Kate Bush «Cloudbusting»

Kate Bush ja video tema laulule «Cloudbusting» on sobiv näide, kui rääkida ulme ja muusika seostest.



Laulu tekstis tegelikult midagi ulmelist pole, ulmeline on video. Kõikse jaburam on aga, et laul ja videoklipp põhinevad enam-vähem dokumentaalsel elulooraamatul.

Raamatu nimi on «A Book of Dreams», ilmus see 1973. aastal ning autor Peter Reich kirjeldab selles oma isa William Reichi lugu. Psühhiaatrist ja psühhoanalüütikust William Reichist võib lugeda kasvõi Wikipediast ning allpool olev link viib selle videoga seotud ebateooria juurde ja huviline võib juba sealt edasi ka mehe endani kaevata.

Laul ja video põhinevadki poja mälestustel isast. Isa mängib klipis Donald Sutherland ja poega Kate Bush. Kesksel kohal on videos see nn vihmamasin, mida parateooriate austajad reaalseks peavad ja mida mina suudan vaid maitsetuse piiril kõõluvaks pulpulmeks pidada.

Vihmamasin (kas siis Reichi oma või mõni muu) on ulmes üsna populaarne leiutis. Kiire ajuragin ja mulle tuleb kohemaid meelde kolm juttu, kus selline aparaat tähtsal kohal on. Leigh Brackett ja «All the Colors of the Rainbow» (1957), Ann Roads ja «The Man Who Stole the Sun» (1964) ning kodumaine Marek Simpson ja «Vihmamees» (1994). Kindlasti on selliseid jutte veel ja veel ja veel...

Loomulikult ei taha ma öelda, et need jutud on saanud mõjutust just konkreetselt William Reichist ja tema teooriatest. Kuid koos Kate Bushi videoga need jutud mu peas ühise puntra moodustavad.


Viited

No comments: