KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



28.2.09

2001: A Space Odyssey (Marvel Treasury Special)

Film «2001: A Space Odyssey» (1968) oli omal ajal ikka sedavõrd vinge tegija, et peaaegu kümme aastat pärast filmi esilinastust kõlbas asi veel ka koomiksiks vormida.

Jack Kirby tehtud koomiks ilmus 1976. aastal kui nn Marvel Treasury Special, mis tähendas eelkõige hästi suurt formaati. See formaadi teema on oluline, sest pärast nn treasure väljaannet ilmus samalt meeskonnalt ka kümme vihikut igakuist koomiksit.

Sisu:
Üldjoontes järgib see treasure väljaanne filmi süžeed.

Noh, et kõigepealt ürginimesed ja monoliit, siis Kuu ja monoliit, siis lend Jupiteri manu ja järjekordse monoliidi leidmine ning lõpuks siis aeg-ruumiline (hinge)rännak.

Seosed:
Koomiks põhineb samanimelisel filmil, mille Stanley Kubrick lavastas Arthur C. Clarke käsikirja põhjal. Samas on koomiksis kasutatud ka Arthur C. Clarke'i romaani «2001: A Space Odyssey» (1968) ning samuti on kasutatud filmi käsikirja varasemaid versioone. Et siis päris üks-ühele koomiks filmi ei järgi...

Hinnang:
Sedasorti koomiksit on väga raske adekvaatselt hinnata!

Hindamise muudab raskeks just tõsiasi, et antud koomiks ei ole iseseisev teos ja seda pole sellisena isegi plaanitud. Tegu on siiski filmi illustratiivse lisaga ning ilmselgelt oli peamiseks sihtgrupiks ikkagi filmi arvukas austajaskond.

Mõned pilditahvlid (nagu kõrvalgi näha) olid ju pigem kaadrid filmist, kui joonistused.

Ja olid sellisena minu jaoks ehk isegi huvitavamad, kui filmi visuaaliat ehk pisut püüdlikult kopeerivad joonistused.

Arvan, et tubli kolm oleks üsna aus hinne! Ei saa ju öelda, et Jack Kirby (ja teised) oleks kuidagi üle nurga lasknud, aga kui film nähtud (ja ka romaan loetud), siis on see koomiks ikka üsna ebavajalik üllitis. Ei lisanud see midagi olulist ja ei pakkunud mulle ka visuaalset elamust.

Kõikse huvitavam oli vast koomiksiga samade kaante vahel olev lisa – David Anthony Krafti kirjutis «2001: A Space Retrospective», kus ta lahkab filmi ja selle tagamaid. Asjalik kirjatükk, mis andis fenomenist kena ülevaate neile koomiksilugejatele, kes filmi polnud näinud... või kes polnud filmi geniaalsusest aru saanud...

Lingid:

No comments: