KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



14.1.09

Blade II (2002)

Alustama peaks vast paljastava ülestunnistusega: ma pole näinud ühtegi filmi vampiirikütist Blade.

Täpsustus!

Käesoleva aasta algul nägin oma elu esimest Blade'i-filmi.

Sisu:
Filmi n-ö proloog algab meeleolukalt, kus miskid Ida-Euroopa heidikud lähevad verd andma. Kohapeal selgub, et tegu on hoopis miski vampiiride «pumbajaama» kattevarjuga, kus osa kundesid tilgatumaks tõmmatakse... sellised heidikud kindlasti.

Kuid ootamatult selgub, et ega see heidik ka miski tavatöll pole... kirves on kivi leidnud...

Film ise algab aga sellega, et Blade vabastab oma õpetaja (parempoolsel pildil) ja nad naasevad koos peakorterisse.

Peakorteris ootab neid siis karvikust jobu, kes hoolitseb Blade'i varustuse eest ja puha. See tüüp peaks siis andma filmile humoorikamat mõõdet, aga õnneks on lavastaja antud tüübiga filmi ka pisukese jõnksu plaaninud...

Üsna kohe ründavad Blade'i varjulist pesa kaks iseäranis kõva tegijat, kes alguses kolgivad õilsat kolmikut ja siis teevad töise ettepaneku.

Noh, et lihtsas maailmas, kus Blade vampiire kütib on tekkinud kolmas jõud, mis rikub senist kena suli-ja-võmmi-mängu.

Üks väga iidne vampiir (jälle parempoolsel pildil) arvab, et uutel tegijatel kenas maailmas kohta pole ning palkabki Blade'i status quo'd taastama. Et asi ikka ausam oleks, siis annab ta omalt poolt abiks ka miski tegijate jõugu.

Filmi alguses nähtud karm heidik oligi selle uue tõu esindaja ning temaga võrreldes on tavaline vampiir ikka suisa vagur talleke.

Seosed:
«Blade II» (2202) on järg filmile «Blade» (1998) ning sai omakorda järje «Blade: Trinity» (2004). On valminud ka 12-osaline telesari «Blade: The Series» (2006).

Kogu see Blade'i filmindus põhineb omakorda aga Marveli koomiksitel.

Hinnang:
Blade'i-filme polnud ma vaadanud kahel põhjusel: tundusid lapsikud ja Wesley Snipes tundus vampiirikütina jabur... ja seda mitte nahavärvi pärast.

Ega ma nüüd selle teise filmi vaatamisel ka miskit ilmutust saanud: selline tavaline ja üsna lödi ajaviide. Wesley Snipes oligi niisama nõme, nagu ma arvasin.

Täitsa toredad olid aga kaks tähtsat kõrvaltegelast, keda mängisid Kris Kristofferson ja Ron Perlman. Kristofferson mängis Blade'i õpetajat ja Perlman on see jõrm ajuhiiglane siinsamas kõrval oleval kaadril.

Filmi peamine miinus oli üldine väheusutavus. Olgu, et põhineb koomiksil, aga ka see ei välista karakteri loogikat! Teiseks miinuseks oli sisu olematus. No ei ole sisu, kui kogu film on üks madin laoruumides ja kanalisatsioonis. Ei ole!

Kui veel meenutada, et filmi lavastas Guillermo del Toro, siis hakkab suisa piinlik. Ilmselt peab igal lavastajal oma pärdikute planeet kontos olema... vähemasti Hollywoodis.

Lingid:

No comments: