KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



22.11.08

[Rec] (2007)

Olin sellest filmist väga palju head ja suisa ülivõrdes arvamusi kuulnud. Vaatamiskogemus aga...

Sisu:
Film on lahendatud n-ö tõsielulises võtmes. Et on miski tibi, kes juhib telesaadet «neile, kes ei maga». Sedakorda on tibi ja kaameramees tuletõrjedepoos, kus neil on plaanis ühe autoga kaasa sõita. Väljakutse tulebki, aga mitte tulekahjule...

Tuletõrjujad ja võttegrupp jõuavad ühte linnasüdame vanaaegsesse majja. Politsei on ka kohal, majaelanikud on aga fuajeesse kogunenud. Majaelanikud kutsusid politsei, sest ülakorruse mutikese korterist kostus karjeid... politsei kutsus tuletõrjujad appi ust lõhkuma.

Minnakse trepist üles, lõhutakse mutikese uks ning piki koridori on näha, et kuidas mutike seisab kesest tuba ja on üleni verine. Minnakse mutikest rahustama ja püütakse asjas selgust saada – mutike aga kargab ühele politseinikule kallale ja kukub tolle kaela purema.

Viiakse haavatud politseinik trepist alla, aga maja välisuksest enam välja ei saa. Maja on ümber piiratud ning kõigil majas olevatel inimestel keelatakse väljumine. Fuajeesse kogunenud majaelanikud hakkavad vaikselt paanikasse minema. Õige pea visatakse ülevalt alla ka mutikest valvama jäetud tuletõrjuja. Kas mutike..?

Edasi läheb film üha hoogsamas tempos, eriti kui pidada silmas tegelaste veristumise tempot. Kisa ja kriiskamist pole samuti vähem.

Seosed:
Filmile plaanitakse vist ka järge. Igatahes on IMDB-s juba vastav sissekanne olemas ning on vist ka miskit promoplakatit nähtud.

Nende ameeriklaste jaoks, kes ei oska võõrfilme vaadata ja subtiitreid lugeda, on tehtud remake «Quarantine» (2008).

Hinnang:
Vaatasin esimesed viis minutit ja suisa vihastusin, et miski mõtttetu pseudo tõsielu TV... siis mõtlesin isegi vaatamise pooleli jätta. Mingil hetkel justkui hakkas midagi toimuma, aga ikka oli kõik ilgelt uimane ja tüütu. Ega esimene pooltund suurt midagi ei toimunudki. Üks ilge uimerdamine segamini kisamise ja rahmeldamisega.

Tegelikult oli mul kogu film mõte, et üle kahe siit küll ei venita. Hinde kergitas kolmele filmi lõpuosa... pean silmas seda katusekorteris toimuvat. See oli tõesti hea... sedavõrd hea, et ei häirinud enam see tõsielu TV vormgi.

Oli leidlik ja uudne idee, aga kahjuks puudutas see idee vaid vormi ning oli seetõttu enamjaolt tüütu. Pisut raske uskuda, et filmi üks autoritest on Jaume Balagueró, seesama mees, kes tegi võrratu pimeduse-filmi.

Lingid:

2 comments:

Kalver said...

suskan siia ühe lingi, mille peale hiljuti vihastuda sain
http://www.rottentomatoes.com/features/special/2007/wotw/?r=28&mid=1133527
et midagi segaseks ei jääks, siis minu arust oli ka Darkness hea film

Ulmeguru said...

Aitäh! Vihastusin samuti, kuigi ei peaks... kriitikud on ju kriitikud...

Et pimeduse-film on «järjekordne etteaimatav vana kummitusmaja film»... noh, seda saab väita vaid isik, kes pole filmi vaadanud... õigemini on vaadanud vaid õige pisut algust...

Ilmselt see pimeduse-film muidugi mingi läbikukkumine oli, sest miks muidu seda meie odav-DVD firmad plaadiks vormisid... ju neid õigusi kusagil kotiga müüdi... samas, olen ikka arutul hulgal kõikvõimalikke nimekirju näinud ning on üsna tavaline, et meistriteoste nimekirjas on arutul hulgal hella paska ja käkkide nimekirjas on selliseid pärleid, et hoia ja keela...