KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



2.11.08

The Dresden Files - 1x01 - Birds of a Feather (2007)

Harry Dresden on võlur. Mitte mingi koonusekujulise mütsiga vanatoi, vaid sõjaväemaasturiga ringisõitev nahkjakis detektiiv. OK, tegelikult pole Dresden detektiiv, vaid on hoopis Chicago politsei mõrvaosakonna poolametlik konsultant. Peamiselt seetõttu, et Harry Dresden oskab suurepäraselt leida asju ja inimesi ning hoolimata kummalistest meetoditest, saavutab ta tulemusi.

Sisu:
Harry Dresdeni poole pöördub üks poisiklutt, kes palub abi, sest ta näeb igasugu asju. Harry ei võta Scotti tõsiselt, kuigi poiss pakub üsna suurt summat raha.

Alguses Harry mõtleb, et poisi fantaasiad, tähelepanuvajadus jne. Siis aga juhtub midagi, mis paneb Dresdeni poisi juttu tõsisemalt võtma: Harry vestleb Scotti emaga, joonistab poisile kaitsemärgi ning öösel Scott kaob...

Seosed:
Telesarja «The Dresden Files» aluseks on Jim Butcheri raamatute tegelased, aga erilist seost romaanide ja juttudega otsida ei maksaks... sarnased on vaid nimed ja üldisemad mõisted.

«Birds of a Feather» pidi algselt olema telesarja kolmas osa, aga kaheosalist pilooti ekraanile ei lastudki ning kuna keegi seda pilooti vist ka näinud pole, siis on levinud kaks oletust. Esimene oletus on, et «Birds of a Feather» lõigati kokku sellest piloodist, teine oletus on, et piloodist lõigati kokku sarja kaheksas osa «Storm Front».

Hinnang:
«Birds of a Feather» on väga hea seeria avaosaks, sest sündmusi käivitab poiss ning see annab võimaluse Dresdenil endagi poisipõlve meenutada ja nii saab vaataja aimu, et miks Harry Dresden on just selline.

Seeria annab vaatajale ka kena pildi sarja peategelaste kolmikust: võlur Harry Dresden (Paul Blackthorne), igaveseks neetud vaim Bob (Terrence Mann) ja leitnant Murphy (Valerie Cruz).

Hea ja intrigeeriv algus sarjale ning hindeks kindel viis.

Lingid:

6 comments:

Peemot said...

Piloot on täiesti olemas ja ka tõmmatav - ning kui õigesti mäletan, siis oli Bob piloodis (erinevalt ülejäänud sarjast) lõugu laksutava pealuu kujul. Link kust saada, võiks olla näiteks selline: http://thepiratebay.org/torrent/3979204/The_Dresden_Files_-_Pilot.divx

Ulmeguru said...

Kui see Bob seal kolba kujul on, siis see nn piloot on see toorfilm, millega mindi rahastajaid püüdma.

Minu mäleatamisel oli Bob ka raamatutes vaid kõnelev kolp...

Ma reeglina arvutist filme ei vaata, aga selle panin küll tõmbama, sest DVD-l seda nn pilooti polnud... iseküsimus, et kas oleks vaja olnudki... ma saan aru, et see nn piloot on kaheksanda osa alternatiivversioon pluss veel nipet-näpet...

Peemot said...

Ma ise kaheksandat osa ei vaadanudki (kiirkerisin minutiga üle), kuna piloodis oli kogu sisu kajastatud. Küll aga oli vähemalt minu tõmmatud versioon üsna nutuse pildilise kvaliteediga.

Muuhulgas leidsin ka (mitte küll väga usaldusväärse) rea: "this version of "Storm Front" will be released as part of a series DVD reissue (this version is NOT included in the DVD release)"

Ulmeguru said...

Mul on see seni ainus ilmunud DVD karp ning seal seda pilooti pole... see nutune rida uusväljaandest on ilmselt rohkem selline soovunelma tüüpi värk...

Anonymous said...

Raamatus oli Harry eriline luuser, ta käis ringi mingi räbaldunud vihmamantliga ja autoks oli eriti logu Põrnikas. Bob elas pealuu sees, aga linna peal luureretki tegemas käis Harry kassi sees. Special Unitit Harry konsulteeris küll, aga mitte kogu aeg, vaid ainult erijuhtumitel.
Ma vist paar osa vaatasin Neljanda pealt, aga kuna sari tundus erakordselt nüri, lõin käega. Raamatud on küll head.

Lauri

Ulmeguru said...

Ma tean telesarja ja romaanide erinevusi... olen ka romaane lugenud... ja mind need erinevused ei häiri... Jim Butcher ütles ise ka vinguvatele fännidele, et tegu on erinevate asjadega...