KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



24.9.08

Harry Turtledove «Joe Steele»

Ajaloolase ja ulmekirjaniku Harry Turtledove'i põhižanriks on alternatiivajalooline ulme. Jutt «Joe Steele» on samuti alternatiivajalooline tekst ning ilmus esmakordselt antoloogias «Stars: Original Stories Based on the Songs of Janis Ian» (2003). Antoloogial on kolm koostajat ning nende tööjaotus kujunes ilmselt järgnevalt: Janis Ian oli n-ö vapiloom, Mike Resnick andis idee, suhtles kirjanikega ja veenis neid osalema ning Martin H. Greenberg tegeles reaalse toimetajatöö ja asjaajamisega.

Sisu
Ioseb Džugašvili vanemad emigreerusid omal ajal USA-sse ning väike Ioseb sündis juba vabas maailmas... Noormehe pärisnimi ei olnud Ameerikas just suupärane ning seetõttu muutis Ioseb Džugašvili enda nime ja temast sai Joe Steele.

Tahtejõuline noormees pürgis muidugi poliitikasse ning 1933. aastal olid asjalood nõnda kaugel, et Joe Steele oli üks demokraatide võimalikke presidendikandidaate... teine võimalik kandidaat oli Franklin Delano Roosevelt. Hääled jagunesid muudkui võrdselt ja demokraadid olid üsna hädas, kuniks sekkus Suur Juhus – tulekahju Roosvelti maa-häärberis. Enamus inimesi said majast välja, mitte aga ratastoolis Roosvelt. Oli ka neid, kel tekkis küsimusi tulekahju asjus, aga nii Joe Steele, kui ka ta lähimad kaastöölised Stas Mikoian ja Kagan omasid vettpidavaid alibisid ning Joe Steele sai USA presidendiks ja hakkas ellu viima oma Nelja Aasta Plaani.

Jutt kirjeldabki Joe Steele kuuekordset presidendiks olemist (1933–53) ja Ameerika Ühendriikide elu-olu neil aastail. Ameerikas võimutses Stalin/Steele, Venemaal Trotski ja Saksamaal Hitler – selline on maailm!

Seosed
Antoloogia «Stars: Original Stories Based on the Songs of Janis Ian» kontseptsioon seisnes selles, et kirjanikud kirjutavad Janis Iani laulude põhjal ulmejutud. Harry Turtledove ammutas oma jutuks inspiratsiooni laulust «god & the fbi» ning täpsemalt värsireast «Stalin was a Democrat».

Hinnang
Alustasin lugemist väga ettevaatlikult, sest Ulmekirjanduse BAASis oli jutule juba paar ühte antud ning ma suhtun ka Harry Turtledove'i loomingusse väga suure eelarvamusega.

Lugesin ja alguses tunduski jabur. Olgu, Stalin sündis USA-s! Kuid kuidas on võimalik, et USA-s elavad samuti Mikojan, Kaganovitš ja (ilmselt ka) Molotov? Olgu, elagu... aga ei, nad on Stalini võitluskaaslased. Tõenäosusteooria järgi oleks see ju igatpidi jabur...

Lugesin ja lugesin ning sain aru, et tegu polegi põhjus-ja-tagajärg tüüpi realistliku ulmejutuga. Pigem on tegu farsi või pajatusega. Hiljem wõrgus sobrades sain muidugi ka selle Janis Iani seose teada ning see pani asjad veel paremini paika. Proosaballaad alternatiivajaloolise ulmejutu vormis. Täiuslikuks muudab jutu aga sünkmorn ja süsimust huumor.

Viited

No comments: