KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



11.8.08

David Langford «Encounter of Another Kind»

Minu poolt loetud kümnekonnast David Langfordi jutust on enamus olnud naljalood. Mõni küünilisem, mõni ka inimsõbralikum.

Jutt «Encounter of Another Kind» ilmus esmakordselt 1991. aasta detsembris ajakirja «Interzone» 54ndas numbris ja kisub sinna küünilisemate sekka.

Sisu:
Jutt on esitatud ühe UFO-entusiasti minavormis pajatusena ning täpsemalt kirjeldab seda, kuidas too tüüp koos kahe kamraadiga läheb andma õpetust ühele tegelasele, kes kõik n-ö dokumentaalsed UFO-juhtumid välja naerab ja võltsinguteks kuulutab.

Tüübid blokeerivad külavahetee, suretavad skeptiku auto välja ning uimastavad tüübi mõne süstiga. UFO-entusiastidel on loomulikult üll klassikalised tulnukakostüümid ja pead... noh, et need suure pea ja suurte silmadega kähmakad. Uimastatud skeptik haaratakse kaenlasse ning tassitakse UFOks maskeeritud telki, kus tüüp lahti riietatakse ning opilauale pannakse. Noh, et vere- ja koeproovid, et ikka skeptikul oleks selge, et nüüd on tema UFO poolt röövitud. Meditsiinilise mõjutamise kulminatsiooniks peab saama n-ö sond. Jutt siis ülisuurest ja kolmetahulisest fallosekujulisest agregaadist, mis olevat sisenenud ühe UFO poolt röövitud naise pärakusse. UFO-entusiastid ei kavatse skeptikut sedavõrd rämedalt kohelda: pooluimas tüübile vaid näidatakse «sondi» ning siis keeratakse ta kõhuli ja pistetakse vaseliinine kummikindas sõrm pärakusse. Nii pidi see vähemasti toimuma, aga et jutu pealkirjaks on «Teistsugune kontakt», siis...

Seosed:
Kui jätta kõrvale kõikvõimalik UFOndus, siis seosed puuduvad.

Hinnang:
Lahe jutt, mil veel üsna uljas lõpp... et siis penetratsioon ja «magus valu»! Kui päris lõpuni aus olla, siis jutt polegi tegelikult ulme, aga kuna ta ulmeajakirjas ilmus...

Jutt on ilmunud ka antoloogias «Witpunk: Stories with Attitude» (2003) ja David Langfordi valikkogus «Different Kinds of Darkness» (2004). Viimatimainitus muideks rubriigis «Irrational Numbers», mis koondab tekste, mida autor ise õuduskirjandusena defineerib.

Lingid:

No comments: