KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.8.08

Batman: The Case of the Chemical Syndicate


Vaatan, et (filmi)blogijad on omajagu arust ära uue nahkhiiremehe filmi pärast. Ise ei oska küll miskitpidi erutuda ning mul paar eelmistki veel nägemata. Kuidagi aga võiks ju ka ise teemal sõna võtta: seega kirjutan hoopis sellest, et kuidas kogu see hullus alguse sai.

Nahkhiiremees ilmus esmakordselt avalikkusse ette 1939. aasta mais, mil koomiksiajakiri «Detective Comics» avaldas oma 27ndas numbris teiste lugude seas ka kuueleheküljelise «The Case of the Chemical Syndicate». Loo autoriks oli Bill Finger ja joonistas selle üles Bob Kane. Tõsi, antud koomiksis oli Batman nimeks «Bat-Man».

Kõrval siis legendaarse ajakirjanumbri kaanepilt, allpool aga esikloo tiitelriba ning mõned n-ö kõrghetked... Batmani esmailmumine, esimene batmobiil ning esimese loo kurikaela tõukamine happevanni. (Kõiki pilte saab loomulikult suuremaks klõpsida!)



Sisu:
Tapetuna leitakse tuntud keemiatööstur ning tema seljas olevalt noalt leitakse ta poja Bruce Wayne'i sõrmejäljed. Õnneks ei kahtlusta politsei tapetu poega kuigi kaua, sest õige pea tapetakse ka sama kontserni järgmine kaasomanik...

Bruce Wayne leiab, et on aeg sekkuda ning tõmbab selga nahkhiiremehe kostüümi ning Batman ongi end ilmutanud.

Seosed:
Nagu eespool öeldud, on tegu kõige esimese Batmaniga.

Hinnang:
Suhteliselt keeruline on hinnata säherdust kraami, kus ajalooline tähendus suur, aga elamus väike. Üks koolipoisi kolm oleks just õige hinne, sest mingit erilist elamust see kuueleheküljeline lühikoomiks mulle ei pakkunud.

Samas ei näe põhjust ka madalamaks hindeks, sest omaaegsetest ja samasugustest pole see lugu ei parem ega halvem. Lihtsalt žanri pisut kopitanud ajalugu. Tõsi, esiklugu polnud mitte mingist otsast ulme!

Keda asi huvitab, see leiab antud koomiksi hästivarustatud kohtadest... minu eksemplari tõi näiteks usin eeslike...

Lingid:
* The Big DataBase of Comic Books: The Case of the Chemical Syndicate (Detective Comics #27)
* Wikipedia: Batman
* DC Comics: Batman

No comments: