KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



30.7.08

Roman Zlotnikov «Не только деньги»

Olen seni Roman Zlotnikovi romaane teadlikult vältinud, sest kõik mida nende kohta lugemata saab teada, see kõik vaid peletab. Jutu «Не только деньги» lugemine oli mõneti aga sundsituatsioon, kuna see oli järg Oleg Divovi lühiromaanile «Мы работаем за деньги».

Sisu:
Üks kahest pearahakütist, kes tegutsesid lühiromaanis, kohtub tänaval noore neiuga. Kohtumine pole juhuslik, sest neidis on selle naismutandi tütar, keda tüübid eelmises tekstis püüdsid.

Elu ja aeg on aga edasi läinud ning ka mutandikütt on pisut taltunum.

Hiljem linnas jalutades tuvastab tüüp aga tundmatu täiskasvanud mutandi. Otsustab ulapealoleva mutandi kinni püüda, aga...

Seosed:
Antoloogias «Eurocon 2008: Спасти Чужого» (2008) ilmunud jutt «Не только деньги» on otsene järg Oleg Divovi lühiromaanile «Мы работаем за деньги». Roman Zlotnikov on omapoolses loos püüdnud leida lahendust Divovi lühiromaani kompromissitule maailmale. Osaliselt tal see ka õnnestub, aga ainult osaliselt.

Jutus esineb ka Oleg Divovi nimeline tegelane ning ma pole siiani päris kindel, et kas see on lahe jõnks tekstis või maitsevääratus.

Hinnang:
Hindeks olev viis üllatab mind ennastki, aga ilmselt on siin omajagu «süüd» ka autori isikus. Võimalik, et hea elamus on tingitud sellest, et hirmud Roman Zlotnikovi loomingu ees olid suuremad kui asi väärt. Ilmselt loen edaspidigi mõnda Zlotnikovi teksti...

Lingid:

No comments: