KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



28.7.08

Exorcist: The Beginning (2004)


Kinkisin abikaasale sünnipäevaks karbitäie eksortsismifilme. Noh, et see klassikaline 1973. aasta oma ning siis järjed ja eellugu.

Hakkasime siis karpi kohe ka otsast vaatama ning teise filmiga tabas meid paras hämming, et otsekui paar päeva tagasi vaadatud «Dominion: Prequel to the Exorcist» (2005). Et oli justkui sama film ja polnud kah! Panime plaadi pausile ning kontrollisime wõrgust – selgus, et ongi rahastajate nõudel tehtud remix.

Sisu:
Filmi peategelaseks on Jumalas pettunud vaimulik Lankester Merrin, kellele tehakse ettepanek minna Aafrikasse väljakaevamistele.

Tegevus toimub pärast teise ilmasõja lõppu, mil Keeniast leitakse kummaline kristlik pühakoda, mis praktiliselt on pinnase alla mattunud. Hakatakse pühakoda välja kaevama ning loomulikult pääseb siis ka midagi kurja liikvele.

Seosed:
Rahastajad polnud rahul Paul Schraderi filmiga «Dominion: Prequel to the Exorcist», sest nende meelest oli see liiga palju draama ja liiga vähe õudusfilm. Kaukamehed panid filmi enne lõplikku montaaži riiulile ja palkasid Renny Harlini tegema mustast materjalist uut ja paremat. Soomlane ei osanud valmis materjaliga suurt midagi peale hakata ning filmis juurde portsu materjali, mille ta siis juba olemasolevaga kokku monteeris.

Kommertsversioon edukas polnud ning siis tuli kaukameetel ikkagi Paul Schraderi tehtud «Dominion: Prequel to the Exorcist» ekraanile lasta.

Hinnang:
Kui ma poleks näinud Paul Schraderi tehtut, siis võibolla oleks miskis heas tujus Renny Harlini filmi rahuldavaga hinnanud. Praeguse asjade seisu juures pole see aga võimalik.

«Exorcist: The Beginning» on õpetlik näide, et mis juhtub, kui rahajõmm kunsti üle otsustama pääseb. Renny Harlin tegi püüdliku käsitöölisena kõike, et kaukameeste nõudmisi rahuldada ning selle tulemuseks on üks närune film, mis olulistest asjadest kiirelt üle kappab ning väheolulisi asju lõputult nämmutab. Kui Renny Harlin lahkneb Paul Schraderi tehtust, siis pakub ta alati välja vaid banaalsemaid ja viletsamaid lahendusi. Rääkimata juba neist kohustuslikest ja ülilollidest ehmatamiskohtadest.

Lingid:
* Ulmeseosed: Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)
* Ametlik leht
* IMDB: Exorcist: The Beginning
* Wikipedia: Exorcist: The Beginning

No comments: