KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



16.10.07

China Miéville «Details»

China Miéville'i romaanid on jätnud mulle vägagi peletava mulje... õigem oleks öelda, et kahe alustatud romaaniga pole ma kuigi kaugele jõudnud. Jutustuse «Details» arvustus Ulmekirjanduse BAASis ahvatles siiski seda teksti lugema...

Sisu:
Teksti minategelaseks on üks poiss, kes meenutab, kuidas ta pidi kord nädalas viima süüa ühele vanemale naisele. Naine elas üksinda, uks oli pidevalt lukus ning ukse taga oli alati mitu inimest, kellega naine läbi ukse rääkis. Eks lugeja saab üsna kähku aimu, et antud naisterahvas on nö teadmanaine.

Jutustuse raskuspunkt on siiski mujal. Tundub, et naine on kunagi kohtunud millegi jubedaga ning see jubedus ei jäta teda enam rahule. Antud tõsiasjast tuleneb siis ka teadmanaise inimpelgus, ja tema korteri pentsik sisekujundus.

Seosed:
Jutustus ilmus esmakordselt John Pelani ja Benjamin Adamsi koostatud originaalantoloogias «The Children of Cthulhu: Chilling New Tales Inspired by H. P. Lovecraft» (2002). Kuigi pealkiri lubab Cthulhut, annab alapealkiri siiski vihje, et köide sisaldab eelkõige vanameistrist inspireeritud tekste. Teisisõnu: puuduvad otsesed vihjed H. P. Lovecrafti loodud mütoloogiale, kuid vaimult on tekst nii Lovecraft, kui veel olla saab!

Hinnang:
Jutt on ilmunud mitmes aasta parimate õudus- ja fantasylugude antoloogias. Ise lugesin seda samuti kõigepealt Ellen Datlow ja Terri Windlingi koostatud antoloogias «The Year's Best Fantasy and Horror: Sixteenth Annual Collection» (2003)... õigemini selle antoloogia vene väljaandes, mis ilmus aastal 2005.

Igatahes hankisin ma endale China Miéville'i kogu «Looking for Jake and Other Stories» (2005) ning kui ülejäänud jutud on niisama head, siis võibolla võtan uuesti ka sama mehe romaanid ette.

Lingid:

No comments: