KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



20.8.07

Ian Watson «We Remember Babylon»


Ian Watsoni jutu «We Remember Babylon» esmatrüki kohaks oli 1984. aastal ilmunud originaalantoloogia «Habitats», mille koostas Susan Shwartz.

Kummaline, et seda juttu lugedes oli mul kogu aeg millegipärast Robert Silverbergi nimi keelel...

Sisu:
Tulevikus on Arizona kõrbesse taasrajatud legendaarne Babülon. Loomulikult on tegu pigem rollimängulise taaskehastamise, kui reaalse ajaloolise olustiku taasloomisega. On ju see nö. uuesti loodud Babülon isegi füüsilisel kujul üks segapuder erinevate ajastute Babülonidest.

Jutu minategelane on Alex, kes sinna Babüloni ekskursioonile läheb. Samas grupis on ka Deborah, kellega mees lähemalt suhtleb. Babüloni jõudes jääb suhtlemine hõredamaks, sest naine läheb oma teed ja hakkab templiprostituudiks. Meest näikse see häirivat, aga lohutuseks läheb ta ja pruugib ühte teist templiprostituuti.

Seosed:
Autor kirjutas selle jutu mõne aasta pärast romaaniks «Whores of Babylon» (1988).

Hinnang:
Jutt on sellise uimase reisikirja vormis ning oli ka üsna tüütu lugeda. Viiepalliskaalal annaks hindeks kolme, sest ei saa ma panna kõrgemat hinnet tekstile, mille lugemine sedavõrd tüütu tegevus oli. Objektiivselt võttes pole aga jutule midagi ette heita.

Nagu alguses öeldud, tuli mul lugedes pidevalt miskipärast Robert Silverberg meelde. Mõtlesingi, et mida oleks Silverberg sellisest materjalist teinud? Ilmselt oleks tulemus mulle rohkem meeldinud, kuid kes teab...

Lugesin juttu Donald A. Wollheimi koostatud antoloogias «The 1985 Annual World's Best SF» (1985) ning tõttöelda hämmastas mind, et jutt sellises köites ilmus. Nii hea see tekst nüüd ka polnud! Kuid eks koostaja leidis sealt siis väärtusi, mida mina leida ei suutnud.

Lingid:
* Ian Watson: Official Homepage
* Wikipedia: Ian Watson
* Ian Watson: An Infinity Plus Profile
* Ulmekirjanduse BAAS: We Remember Babylon

No comments: