KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



1.7.07

Harlan Ellison «Strange Wine»


Harlan Ellisoni jutt «Strange Wine» ilmus ajakirja «Amazing Science Fiction Stories» 1976. aasta juuninumbris, mis oli ajakirja viiekümnandat ilmumisaastat tähistav juubelinumber.

Kui nüüd päris aus olla, siis tuleb tunnistada, et ajakirja esimene number ilmus 1926. aasta aprillis, aga et 1976. aastal polnud «maailma vanimal ulmeajakirjal» just kõige paremad ajad, siis juubelinumber hilines pisut. Kaootiline ilmumistsükkel väljendus praktikas sedamoodi, et märtsinumbrile järgnes sel aastal juuninumber.

Sisu:
Jutt kirjeldab ühte meest, kel kogu aeg veab fataalselt viltu ning kelles üha enam võtab maad veendumus, et ta on hoopis tulnukas ning elu Maal on talle mingisuguseks karistuseks.

Seosed:
Kuigi Harlan Ellison on tihedalt ja viljakalt seotud nii filmi- kui ka koomiksimaailmaga, pole see jutt saanud edasiarendust ja/või teisendust ei ekraanil, ei piltidega paberil.

Hinnang:
Jutt on hea, aga Harlan Ellisonilt ootaks justkui enamat. Minu, kui paljulugenud inimese, jaoks pole ka see lõpuvint kuigi ootamatu. Polnud see isegi 1976. aastal, mil paljulugenud Ellison selle jutu kirjutas.

Samas ei saa ma öelda, et tegu oleks halva tekstiga ning kindlasti on jutu «Kummaline vein» ilmumine eesti keeles väärt tegu kohaliku tõlkeulmemaastiku rikastamisel.

Lingid:
* Ellison Webderland
* Harlan Ellison: Islets of Langerhans
* Sequential Ellison: The Harlan Ellison Comic Book Bibliography
* Wikipedia: Harlan Ellison
* IMDB: Harlan Ellison
* OutZone: Странное вино
* Ulmekirjanduse BAAS: Strange Wine
* Mister Costello — kangelane: Harlan Ellison “Kummaline vein”

No comments: