KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



10.2.07

F. Paul Wilson «Pard»


F. Paul Wilson, kes tänapäeval on tuntud peamiselt õuduskirjanikuna, alustas oma kirjanikuteed stiilipuhta teadusliku fantastika autorina. Kirjutas kosmosest, tulevikust ja anarhistlikust maailmavaatest. Üks selliseid teoseid on jutustus «Pard», mis ilmus ajakirja «Analog Science Fiction—Science Fact» 1972. aasta detsembrinumbris.

Sisu:
Jutustuse «Pard» peategelaseks on Steven Dalt, kes rajamaa planeedil Kwashi peidab end tagaajajate eest miskisse koopasse. Oma naha päästmise tuhinas unustas Steven Dalt aga tõsiasja, et planeedi Kwashi koopad on eluohtlikud. Teadupärast elavad selle planeedi koobaste laes alaretid, kes tapavad inimesi... teisisõnu, miskid väikesed karvased elukad, kes hüppavad igale koopasse sisenejale pähe kinni. Planeedil on isegi kõnekäänd: «Igast tuhandest koopasse sisenejast üheksasada üheksakümmendüheksa sureb.» Juhtumisi on Steven Dalt just see üks tuhandest, kes ei sure...

Seosed:
Jutustusest «Pard» sai hiljem F. Paul Wilsoni esikromaani «Healer» (1976) esimene osa. Romaan kuulub nn. LaNague föderatsiooni sarja ning selle kaudu ka jutustus «Pard», kuigi jutustuses endas ma mingeid vihjeid sarjale ei kohanud.

Jutustus on sellest kuidas Pard ja Steven Dalt kohtuvad ning kuidas nad ajapikku õpivad ühiselt eksisteerima. Taustaks värvikas koloniaalseiklus feodaal-agraarsel planeedil.

Hinnang:
Jutustus pole halb, aga pole ka midagi erilist... lihtsalt selline leidlik planetaarne seiklus. Samas on F. Paul Wilsoni kuues tekst... vähemasti ilmumise järjekorras. Seega oli autor sel hetkel ikka üsna algaja ning algaja kohta on see vägagi tasemel lugu. Minu andmetel pole jutustus inglise keeles küll kordustrükki näinud, aga siin on pigem põhjus selles, et tekst sai romaani osaks ning seetõttu langes ära vajadus eraldi avaldamiseks. Jah, bibliograafiad väidavad, et see tekst on ilmunud kogumikus «The Tery» (1990)... kuid väidavad valesti. Romaan «The Tery» (1990) pole just väga mahukas lugu ning kirjastajad toppisid romaanile soliidsuse andmiseks lisaks samade kaante vahele ka romaani «Healer» (1976) esimese osa, mis tehniliselt võttes pole päris identne jutustusega «Pard» (1972).

Lingid:
* Ulmekirjanduse BAAS: Pard

No comments: