KIRJANIKUDKUNSTNIKUDTOIMETAJAD • TÕLKIJAD • KRIITIKUD • KEELED
PERIOODIKASARIANTOLOOGIADANTOLOOGIADAUTORIKOGUD
LAVASTAJADNÄITLEJAD • RIIGID



3.2.07

Boogeyman (2005)


Pahainimene ja tema kaasa (kellele mul linki panna ei õnnestu) kinkisid meile Krafinnaga eelmisteks jõuludeks filmi «Boogeyman» (2005). Kingituse üle on alati rõõm suur ning ega meid see kink ka pärast vaatamist sülitama pannud. Jutu mõte selles, et me ei teadnud enne sellest filmist midagi ning kinkijad hoiatasid samuti, et ootusi ei maksa väga kõrgele ajada...

Sisu:
Kui Tim oli väike poiss, siis isa rääkis talle, et kapis elab tont. Laps teadagi usub kõike! Mingil hetkel lahkub isa pere juurest ning täiskasvanuna lahkub ka Tim kodust. Ema surma tõttu on Tim sunnitud naasema kodukanti ning paljud asjad hakkavad taas meelde tulema. Näiteks või see, et isa ei lahkunud... hoopis tont viis isa kaasa...

Seosed:
Filmist «Boogeyman» (2005) on fännide poolt tehtud ka ümberlõigatud versioon, mida reklaamiti kui filmi, mis lõpuks ometi on õudne. Järgmine aasta peaks valmima ka järjefilm, mille esialgne pealkiri on «Boogeyman 2». Seos esimese filmiga on muidugi üsna sümboolne, sest peategelaseks on hoopis naine ja tegevus toimub hullumajas.

Kuna filmi pealkiri ei hiilga originaalsusega, siis tasub meeles pidada, et filmil pole mingit seost ei Stephen Kingi jutuga «The Boogeyman» (1973), ega ka selle ekraniseeringuga «The Boogeyman» (1982). Samuti puudub seos «triloogiga», kuhu kuuluvad filmid «The Boogeyman» (1980), «Boogeyman II» (1983) ja «Return of the Boogeyman» (1994).

Hinnang:
Filmi peamine võlu on eelkõige küllaltki kummastavas pildis... näiteks kõrvalolev kaader illustreerib suurepäraselt seda väidet.

Idee pole muidugi kuigi uus: piisab, kui viidata kasvõi sellelesamale ülalpool mainitud Stephen Kingi jutule. Samas tuleb tunnistada, et õuduse jaoks on idee lapsepõlvehirmude reaalsusest alati viljakas olnud.

Miinuseks oleks eelkõige just teatav ebajärjekindlus. Suurepärased kaadrid vahelduvad vähem suurepärastega. Peamine miinus on siiski lugu ise. Tundub, et tegijad ise on ka aru saanud, et lugu on hale ning on siis püüdnud asja kunstlikult segasemaks ajada. Tulemus on selline kahvatu, et on ja ei ole ka. Näitlejatööd ei vaimusta, aga ka ei häiri... küll tuleks ära märkida Skye McCole Bartusiak (see tüdrukutirts), kes tegi tõesti suurepärase rolli.

Isegi kui oleks DVD ostnud, poleks ostmist kahetsenud. Tüüpiline on muidugi see, et balti DVD kaanepilti wõrgust ei leia, isegi wõrgupoodides on igal pool poster. Tõttöelda pole vahe kuigi suur: selle punase slogani asemel on DVD kaanel filmi pealkirjad Baltikumi keeltes ja pealkirjast ülalpool on nimed Barry Watson ja Emily Deschanel.

Lingid:
* Boogeyman: Official Site
* IMDB: Boogeyman
* Wikipedia: Boogeyman
* Rotten Tomatoes: Boogeyman
* Killer Movies: Boogeyman
* CULT Cinema / Культовое Кино: Boogeyman / Бугимэн
* PopMatters: Boogeyman
* Moria: Boogeyman
* Reel Horror: Boogeyman
* Qwipster's Movie Reviews: Boogeyman
* From The Balcony: Boogeyman
* They're coming to get you, Barbara!: Boogeyman
* Living Corpse: Boogeyman
* Christian Spotlight on the Movies: Boogeyman
* Beyond Hollywood: Boogeyman

No comments: